Keresés a blogban

csütörtök

Kapok? Nem kapok? Kinek?

Kapok? Nem kapok? Kinek? Mit? Mennyiért? Hasonló kérdések sora fordul meg a fejünkben.
Ezt megélhetjük problémaként is, de nézhetjük onnét is hogy mennyi ember ismerünk, milyen sok kapcsolatunk van.
Ugyan az illemszabályok nem mindig egyszerűek és nem húzhatók rá minden kapcsolatra.
Össze gyűjtöttem tíz alapszabályt amelynek sok hasznát veheted. 1. Első és legfontosabb ne magadnak vásárolj. Pedig hidd el ezt nagyon sokan teszik. A barátod ismerősöd, kollégád érdeklődését vedd figyelembe.

 2. Ne vidd túlzásba az ajándékozást, hiszen a megajándékoztat megsértheted azzal is ha túl  drága ajándékot adsz, és ő ezt nem tudja viszonozni. 

 3. Pénzt nem illik adni. Ha semmi ötleted sincs, akkor adjál ajándék utalványt. Ma már nem probléma hiszen számos bevásárló központnak van saját utalványa. Ez esetben pedig számos üzlet kínálatából választhat majd magának ajándékot.

 4. Adjunk vagy ne adjunk saját készítésű ajándékot. Én mindig adok és nem csak a rokonoknak. Egyetlen dolgot kell csupán mérlegelni ha kollégának vagy barátnak adjuk, hogy az alapanyag árának a kettő vagy háromszorosát plusz 20% megadnánk- e érte? Persze ha üzletben látnánk. Számolhatsz kevesebbel is, a lényeg hogy mennyit fizetnél érte ha megvételre kínálnák.
  Ha nem éri el az összeget amit költeni szoktatok egymásra akkor válasz mást.

 5. A beszédes ajándékokkal óvatosan kell bánni. Mire gondolok például ha testvérünk utálja a számítógép és mi meglepjük egy laptoppal mondván ez majd le vesz a lábadról.
  Vagy ha barátnőnket szakácskönyvvel lepjük meg, amikor pár hete náluk vacsoráztál és szinte minden fogást elrontott.

 6. Ne ajándékoz soha kést vagy ollót vagy más éles tárgyat!
  A babona úgy tartja haragot szül az ilyen ajándék.
  Ha mégis ilyet adnál mert erre van szüksége akkor az becsomagolt tárgyért kérj egy képletes összeget például 5Ft-ot.
  Ezt a megoldást csak akkor használd ha tényleg nincs más lehetőséged.

 7. Az ajándékot itt nálunk bizony illik azonnal kibontani.
  Hiszen az ajándékozó szereti látni vajon mit szól hozzá a megajándékozott.

 8. Ha intim dolgot adsz ajándékba, azt csak kettesben ad át. Hiszen a megajándékozottnak kínos lehet. Például ha párodnak tangát (férfi tangát) veszel és ezt a szülei előtt adod át valószínűleg nem fog repesni a boldogságtól.

 9. Ha valami nem tetszik akkor ne kezdj el ujjongani hogy mennyire örülsz neki, egyszerűen csak köszönd meg. Ne kezd el kritizálni se vagy csak nagyon-nagyon finoman hozd a tudomására hogy neked ez nem tetszik.

 10. A családon belül nyugodtan ajánld fel a csere lehetőségét ebben az esetben nyugtasd is meg az illetőt hogy nem sértődsz meg rajta. Persze figyelj arra hogy a blokk meg legyen. Esetleg csomagold azt is be és ad oda külön, így a tudtod nélkül is választhat mást.

Plusz egy extra tanács:
A kedvességed a mosolyod, épp olyan szép ajándék mint a csomagok, így ezeket is rakd az ajándékok mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése