Keresés a blogban

csütörtök

A pénzből sose elég? Tovább spórolunk

Eddig a bevásárlásokkor megfogható vagy épp megspórolható kiadásokat említettem, de nem csak arról lehet beszélni. Gondolnunk kell más módokra is. Kicsit nézzünk úgy az életünkre mint egy pénztárcára ami tele van lyukakkal és csak úgy folyik ki belőle a pénz. A feladat össze fércelni a lyukakat van amit teljesen kiiktathatunk, másokat jelentősen csökkenthetünk.

Mennyire jó lenne a karácsonyi vásárlás után mosolyogni az egyenlegünk láttán, hát ez sem muszáj hogy álom legyen.

 • Az első lépés hogy készítsünk egy táblázatot. A kiadásainkról és a bevételeinkről. Ezt készíthetjük mi magunk is vagy használhatunk online eszközöket is. Mint amilyen ez a kettő.

  Háztartási költségvetés-számító program 
  Családi költségvetés kalkulátor  Az utóbbi akkor hasznos ha hitelfelvételen gondolkodunk. Szóval ha kész a részletes táblázat akkor látjuk mik azok a tételek amik jelentősen megterhelik a kasszánk.
 • Második lépésként ellenőrizzük le nem felejtettünk ki valamit ez nagyon egyszerű hó végén megmarad azaz összeg ami a bevétel és a kiadás különbözete? Ha esetleg mínuszos a végeredmény akkor ideje valamilyen plusz bevételi forrás után nézni. 
 • Harmadik lépés vannak olyan tételek amiket szükség esetén el lehet  hagyni? Mire gondolok valóban kihasználja a család azt a 60 tévé csatornát? Havi 8 doboz cigarettát tényleg nem lehet a felére csökkenteni  (ez kb. havi 2000 Ft, ami éves szinten 24000 Ft, karácsonyi ajándék egy része meg lenne) vagy leszokni? Sorolhatnám még tovább, de szerintem mindenki tudja és látja feketén fehéren hol is vannak kiadásai. Ha leülünk a gyerekkel nyíltan megbeszélni az anyagi helyzetet akkor a maguk lehetőségeivel, de segíteni fognak. Egy fontos apróság ha a szülő nem mond le egy számára fontos dologról, akkor a gyermekét se kérje rá.
 • Negyedik lépés most hogy kihúztuk a "felesleges" tételeket, nézzük meg a meglévő tételeknél milyen csökkentést lehet elérni. Ötleteket itt most nem írok majd egy egy újabb bejegyzésben.
 • Ötödik lépés talán ez a legfontosabb számoljuk ki mennyi pénz marad zsebben ha mindezeket a dolgokat megtesszük, ne csak havi szintem hanem éves szinten is.   Mért is fontos ez, mert ez ad kitartást ahhoz hogy tényleg véghez vigyük. Lehetőleg valami jól látható helyre tegyük a cél táblázatot szépen kiemelve a megmaradt összeget.


 Ady Endre

 A Zózó levele

Párisba eljött egy legény, 
Idegen volt a csókja s pénze. 
Szegény Charles-om, ne szidj meg érte. 

Bús virág a párisi lány, 
Halvány kelyhét ahogy kinyitja, 
Eljön a Pénz és leszakítja. 

Kis testem borzad és remeg. 
Ki vigyáz a szegény virágra? 
Kell a harmat s a harmat drága. 

Párisba eljött egy legény, 
Idegen volt a csókja, pénze. 
Szegény Charles-om, ne szidj meg érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése